Kvillinge

7 juli 2017

Studiebesök Kvillinge Ekologiska
Camilla Karlsson driver Kvillinge Ekologiska som är ett småskaligt bryggeri där hon bland annat brygger kombucha. Camilla börjar med att berätta för oss hur hon för första gången kom i kontakt med drycken. I flera år hade hon haft problem med ont i magen och hon prövade alla kurer, dieter och att utesluta livsmedel men hittade aldrig något som hjälpte. När hon var i USA för fem år sedan testade hon kombucha, frementerat te, för första gången. Kombucha är proppad med vitaminer, enzymer, antioxidanter och mineraler. Kombucha kommer från Asien där den har funnits i flera tusen år och kallas livets elexir. Hon kände direkt att magen blev bättre, och tog med sig en svampkultur hem för att kunna fortsätta brygga drycken för sitt eget välbefinnande.

När hon började brygga själv ville hon ha något annat än den naturella varianten, som smakar lite som äppelcidervinäger, och började experimentera med olika smaker. Helst vill hon utgå från våra nordiska smaker med t.ex. blåbär och fläder. När hon märkte att efterfrågan på kombucha ökade valde hon att starta ett företag för att sälja drycken kommersiellt. Nu har hon större efterfrågan än vad hon kan tillverka och har precis investerat i nya kärl för att kunna fördubbla sin volym.  Det går att köpa kombuchan i gårdsbutiken, men den finns även på The lamp, Östgöta Köks delikatessdisk, hälsokost Big heart, Brödernas café och Kaffebönan i Söderköping samt på vissa ställen i Linköping..

Camilla gör kombucha i tre steg: först kokar hon ett starkt, sött te, därefter tillsätter hon bakteriekulturen och avslutningsvis blandar hon i bär eller frukt. Hon använder bara naturliga ekologiska råvaror och drycken finns i ca tio olika smaker, vilka kan variera beroende på årstid. De mest populära smakerna är mojito, citron samt blåbär-lime.

Camilla har utvecklat ett stort intresse för hälsofrågor och maten vi äter. Särskilt brinner hon för levande föda. Genom att tillföra mag- och tarmfloran goda bakterier kan vi hjälpa och stärka vårt immunförsvar och höja vår motståndskraft mot bakterier som gör oss sjuka. Det bästa sättet att få i sig probiotika är genom fermenterade livsmedel, som till exempel kombucha, eftersom dessa innehåller levande goda bakterier. Andra, mer vanliga exempel på mat som kan fermenteras är surkål, surströmming, surdegsbröd, vin och oliver. Fermenterade livsmedel, som dessutom är råa, det vill säga max upphettade till 42 grader är mycket välgörande för vår hälsa.

Under studiebesöket fick vi kika in i bryggeriet samt provsmaka kombucha samt nya drycker som är under framtagande. Besöket avslutades i gårdsbutiken på Kvillinge gård där det fanns mycket trevliga och nyttiga godsaker att köpa med sig.

Besök gärna http://www.kvillingeekologiska.se/