Studiebesök Sunfleet

20 september 2016

Den 16 september hölls höstens första studiebesök i Linköping. Det var Sunfleet Volvo Car Sharing som stod som värd. Det gick inte att missa var vi skulle hålla hus eftersom vi utanför portarna till Colegium möttes av fladdrande Sunfleetflaggor och två välpolerade volvobilar.

Under den första delen som bestod av en presentation av Sunfleets tjänster fick vi lära oss om hur mycket resursslöseri det egentligen är att alla ska äga sin egen bil och då också vara i behov av en egen parkeringsplats.  Visst, minst skada för miljön gör bilen om den inte behöver användas, men om man nu behöver åka bil så kanske fler skulle kunna dela genom en bilpool. Man slipper allt det där tråkiga som serivce, däckbyte, tvätt etc och om man bara behöver bil enstaka gånger kan man ha ett kostnadsfritt medlemsskap och bara betala rörliga avgifter, för de kilometer man kör. Behöver man den mer regelbundet kan man istället ha ett fast medlemsskap och betalar då lägre rörliga avgifter.

I tjänsten ingår smarta funktioner som samåkningsapp (om du vill så kan du erbjuda samåkning när du kör alternativt se andra som erbjuder samåkning) och en miljörapport där utsläpp redovisas. Man tittar även på en ny funktion där bilen skulle kunna användas av en annan användare under tiden som du t.ex. är på ett möte.

I Linköping pågår nya spännande bostadsprojekt där en bilpool kommer ingå som standard. Man tittar även på att kunna erbjuda elcyklar med eller utan flak. Troligtvis går det fortare att ta elcykeln till affären och handla och utsläppen blir marginella.

Under andra delen av studiebesöket fick dom som ville provköra bilar samt svara på en liten tipspromenad där förstapris var ett års medlemsskap.

Jag blev för egen del intresserad av att veta mer kring tjänsten. Själv föredrar jag att åka buss eller tåg när jag ska någonstans. Dels vill man ju vara en "miljöhjälte" men det är även praktiskt att få en liten stund när man kan gå igenom sin kalender och lyssna av sin röstbrevlåda. Problemet är när man behöver ta sig en bit i utkanten av en stad. Det tar oftast lite för lång tid att gå eller byta till innerstadsbuss. Då skulle det bara perfekt att kunna hoppa in i en bilpoolsbil eller ännu bättre hoppa på en elcykel. Jag skickar även med tipset om att utrusta bilarna med app för Eco-drive.

//Ellen Friberg

Deltagare på studiebesöket:

Studentföreningen Navitas
Siemens
Linköpings kommun
Region Östergötland
Miljöparitet Norrköping
Exiso
Ionbond
Hedermedlem Lars Wäppling