Studiebesök Hållbara företag

10 oktober 2016

Den 7/10 besökte Miljönätverket Prosanitas som ett socialt arbetsintegrerande företag i Norrköping.

Studiebesöket inleddes med Anders Johansson från Envima som presenterade nya lagkrav kring hållbarhetsredovisning. Envima är miljökonsulter från Linköping som lever som man lär. Titta gärna på deras hemsida envima.se.

De nya lagkraven föreslås träda i kraft första december 2016 men berör bara stora företag direkt. Dock kommer det blir så att många företag indirekt påverkas som leverantörer och samarbetspartners till de företag som ska presentera hållbarhetsredovisning i samband med sin årsredovisning. Här kan ISO 14001:2015 vara ett bra hjälpmedel.

Efter Anders presentation tog Björn vid som driver företaget Prosanitas tillsammans med sin fru. Idag pratar man ofta om hållbarhetsarbetet som synonymt med miljöarbete med i hållbarhetsbegreppet ingår även social- och ekonomisk hållbarhet. Björn var tydlig, att jobba med miljöfrågorna det vet alla är viktigt men de sociala frågorna är kraftigt åsidosatta.

I företaget arbetar man med att stötta människor som har svårt att fungera i det vanliga arbetslivet. Man driver restaurang, catering, hantverk, snickeri och mycket mer. Man tittar på det unika i varje människa och försöker hitta en plats som passar för den enskilde. T.ex. så har man idag ett par medarbetare som var duktiga på att göra egen korv, och då startade man upp en korvtillverkning i sitt restaurangkök. Korven finns att köpa på Tegelängsgatan 11. 38 % av deras medarbetare går vidare till andra arbeten eller utbildning.

I vintras genomförde nationalekonomistudenter en studie på företaget där man tittade på samhällsnyttan för den här typen av företag. Studien visade att samhället tjänade 18 gånger mer än företaget.

För egen del blev det en vetekudde, ett par handledsvärmare och en beställning av 10 stycken fågelholkar. Är man i behov av personliga julklappar eller presenter så rekommenderas ett besökt.

Bra lösning: 

Utser årligen Sveriges bästa hållbarhetsredovisning: far.se

10 goda exempel på hållbarhetskommunikation: http://www.sb-insight.com/publications/6f6q0278hxwl766pz9f9wvjxz33tlr

Presentationerna från studiebesöket finns på anmälningsportalen.

Deltagare: Econova, Ewgroup, LTB Kompetens, Miljövetarstudenter och Lars Wäppling.