Studiebesök Sänkdalen gård utanför Norrköping den 2/6 2016

23 juni 2016

Studiebesöket på Sänkdalen började redan på vägen dit, då vi hade fått låna tre olika typer av miljöbilar från Rejmes i Norrköping (en elbil, en hybrid och en miljödiesel).

Väl på plats på Sänkdalen gård möttes vi av en strålande sol och en lika strålande värd, Sofia. En perfekt dag för glass och inte mindre sugen blev man när man hörde Sofia berätta om hur Sänkdalens glassproduktion går till. En av årets nyheter är t.ex. polkaglass vilket har krävt ett intensivt arbete för att få tag på ekologiska polkagrisar. Här pratar vi riktiga polkagrisar som krossas för att få den där goda ”crunchen”. Originalets färgämne ville man byta ut och efter lite letande så hittades en lämplig rödbetsfärg att använda.

På gården finns ca 300 kor i olika storlekar och ca en tredjedel av mjölkproduktionen används till glasstillverkning. Företaget producerar även en egen mjölk som sälj lokalt i Norrköping och Söderköping. Varför används en plastflaska till en egna KRAV-mjölken?

 - Att investera in en anläggning som paketerar mjölk i tetra är oerhört kostsamt. Glasflaskor vill inte konsumenterna bära hem för det blir för tungt och affärerna vill inte ha ett påfyllningssystem där konsumenterna kan fylla på ett eget kärl för det ställer för stora krav på hygien, berättar Sofia. Så det har fått bli en plastflaska.

Förutom glass och mjölk har gården även en prisbelönt kallpressad rapsolja.

- Från början fanns inga planer på att sälja rapsolja utan rapsen odlades för att göra pellets till korna. Vid pressning blev oljan en biprodukt och istället för att slänga den så kom man på att den kunde tappas på flaska och säljas. Idag används gårdens rapsolja på flera kända restauranger i bl.a. Stockholm.

Studiebesöket avslutades med förevisning av gårdens glassproduktion och självklart en provning av årets nyhet. En välsmakande avslutning på vårens program för miljönätverket!

 

Deltagare studiebesök

  • Miljöpartiet Norrköping
  • Linköpings kommun
  • Miljövetarstudenterna
  • Lars Wäppling (Hedersmedlem)
  • IL Recykling
  • Lantmännen Agroetanol
  • VisionL Kvalitetspartner