Miljöpris 2016 i Söderköping

15 december 2016

Idag, den 15 december genomfördes den första miljöprisutdelningen i Söderköping!

Norrköping och Linköpings miljönätverk har varit etablerade nätverk i flera år med samarbete med studenter från Linköpings universitet. När jag tog över som koordinator så tyckte jag det skulle bli roligt att kunna ta med och införliva konceptet i flera östgötska kommuner. Först ut är således Söderköping där vi har hittat ett samarbete med naturvetarstudenter från Nyströmska gymnasieskolan.

Studenterna har under hösten kartlagt området Hygienprodukter i livsmedelshandeln, med handledning av sin lärare Caroline Ottosson. Området valdes med anledning av att Naturskyddsföreningens årliga höstkampanj för att ändra konsumtionsvanor just haft samma tema.

Årets vinnare blev, i konkurrens med fyra andra livsmedelsbutiker, Willys i Söderköping. Willys vara inte bara den affär som hade bredast sortiment utan även lägst priser på miljömärkta hygienprodukter och störst engagemang att besvara miljöinriktade frågor från studenterna.

Den vinnande motiveringen lyder:

”Årets vinnare av miljöpriset är ett företag som visar ett stort engagemang och intresserar sig för ett hållbart miljöarbete. Företaget redovisar störst andel miljömärkta hygienprodukter av alla livsmedelsbutiker i Söderköping.”

Miljöpris och miljöprisceremoni sponsras av de lokala företagen HTC Cleaning Technology och Ramunderstaden, det kommunala bostadsbolaget. VD för HTC CT, Robert Kreicberg, höll en kort presentation kring verksamheten som bedrivs i de fina lokalerna som prisutdelningen hölls i. Vår huvudtalare för dagen var Ann-Sofie Bergort, ägare av Minimera, som höll en mycket intressant och angelägen föreläsning kring hållbar klädkonsumtion. Gå gärna in på Minimeras webshop och frossa i hållbart mode inför julen eller besök Mirum Galleria där de fram till söndag finns på plats för försäljning.

På prisutdelningen närvarade 25 deltagare, däribland vår senaste hedersmedlem och tidigare koordinator Lars Bergkvist. Lars kommer avtackas formellt vid vår prisutdelning i Linköping den 25 januari. Fotofabriken fotade vinnarbilden och Charlotte Flodén, grafisk formgivare, har designat våra nya diplom. Den fantastiskt goda maten serverades av Annika Altnäs som driver Vännerberga gård, restaurang och gårdsbutik. Annika tipsade om att det går utmärkt att beställa sin julmat hos dom. Jag rekommenderar särskilt den hemgjorda sillen och rödkålssalladen.

Detta var vårt sista evenemang för 2016 och vi ser fram emot ett fullspäckat och intressant vårschema. Vi kommer genomföra studiebesök och miniföreläsningar var tredje vecka med start i januari. Vårt populära utbildningsprogram fortsätter med: Energieffektivisering, Hållbar marknadsföring och nudging, Hållbara leverantörsled och Effektiva processer. Håll utkik efter anmälan – först till kvarn. Jag undersöker nu även möjligheten till att starta Miljönätverket i Finspång samt vilket intresse det finns för ett kvalitets- och miljösamordnarnätverk där man träffas och lär av varandra.