Askling bil

29 oktober 2016

Den 28/10 besökte Miljönätverket Askling bil i Linköping som är återförsäljare av Toyota och Lexus. Askling bil var förra årets miljöprisvinnare när bilbranschen stod under lupp. Det som till största delen avgjorde till Asklings fördel var hur stor andel av deras nybilsförsäljning som var hybridbilar.

60 % av alla bilar av märket Toyota som säljs idag hos Askling är hybrid och hela 96 % av de Lexusbilar som rullar ut är hybrid.

Studiebesöket börjades i teorisalen där vi fick höra historien om Prius som var den bilmodell som banade vägen för hybridmarknaden. 1997 gick Prius i serieproduktion och fick sitt genomslag i Kalifornien som har världens tuffaste miljökrav. När en rad kändisar valde att köra Prius som sin vardagsbil med klisterlapp i bakrutan att dom värnade om miljön så var succén ett faktum.

I Sverige är det främst taxibranschen som gått i bräschen vad gäller hybridbilar. I Stockholm är det nästan enbart Prius-bilar som rullar. Studier visar att taxibolagen sparar 70000 kr per år och bil på sina hybrider jämfört med en av de vanligaste Volvomodellerna.

Till våren kommer en helt ny laddhybrid från Toyota som kommer ha en ny batterityp med längre räckvidd och 0,2 l i snittförbrukning.

Toyota var även tidiga med att ta fram patent för vätgasbilar. Är man sugen på en sådan så kostar den ca 750 000 kr och man bör bo i Malmö eller Stockholm för det är där det finns laddstationer. Trots denna begränsning så verkar intresset vara stort för när de fyra tilldelade bilarna skulle komma till Sverige var det över 100 personer som hade anmält intresse av att få köpa dom. Fördelen med en vätgasbil är att det inte blir några andra utsläpp än vattenånga. De patent som Toyota har är släppta på marknaden för att branschen gemensamt ska göra en satsning på denna teknik.

Diskussionen kring olika bränslen engagerade många och deltagarna från Linköpings universitet och Region Östergötland delgav sina erfarenheter. 

Deltagare:

LiU
Region Östergötland
Marknadsbyrån
Boardic
Siemens
Miljöpartiet Norrköping
Hedersmedlem Lars Bergqvist (LTB Kompetens)
Viridi Eco
Europena Wenture Group
Ragnsells